Wanneer de schulden te hoog zijn

Het kan allerlei oorzaken hebben. Je eigen schuld kan het zijn, of wellicht zelfs die van de staat. Hoe dan ook, wanneer je schulden hebt wil je er graag zo snel mogelijk vanaf. Soms kan het zijn dat dit in je eentje niet gaat lukken. De schulden zijn te hoog, of je inkomen te laag. Wanneer je meer uitgaande rekeningen hebt dan inkomende, is het aardig lastig om je schulden af te betalen. In zo’n geval kun je schuldsanering aanvragen. Maar wat is dat? En wat moet je doen als je schuldsanering afgewezen wordt?

Kom je er niet meer uit?

Wanneer je er in je eentje echt niet meer uit komt, kun je de wettelijke schuldsaneringsregeling aanvragen. Dit wordt ook wel de WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen) genoemd. Na drie jaar kom je op deze manier van je schulden af met een “WSNP schone lei”. In dit geval worden je schulden kwijtgescholden en kun je schuldenvrij verder.

Niet iedereen komt in aanmerking

Je kunt niet zomaar een WSNP schone lei aanvragen. Als je bijvoorbeeld lichte schulden hebt gemaakt of niet voldoet aan de verplichting om zoveel mogelijk geld te verdienen voor de schuldeisers dan kan het verzoek tot de schuldsanering afgewezen worden. Hij kan ook in dit geval tussentijds worden beeindigd. Deze beeindiging kan grote gevolgen met zich meekrijgen. De schulden herleven namelijk weer en dus ben je weer terug bij af. Ook al heb je dan zo je best gedaan, je moet weer opnieuw beginnen. In zo’n geval kan een ervaren advocaat u helpen met uw schuldsaneringsdossier en uw afgewezen schuldsaneringsaanvraag. Er zijn advocaten die zich specialiseren op dit gebied en ervaring hebben met WSNP-zaken en hoger beroep. Ook kunnen zij helpen met de aanvraag voor een WSNP pro-deo, wat betekend dat je recht hebt op een gratis advocaat in een schuldsanering-zaak.