Waarom je nooit je strafbeschikking klakkeloos moet accepteren

Een strafbeschikking krijg je als je verdacht wordt van een strafbaar feit. Dit is echter geen oproep tot een rechtszaak, maar voor een gesprek van de Officier van Justitie. Deze heeft, zonder dat er een rechter aan te pas is gekomen, besloten dat jij een bepaalde straf ontvangt. Vaak zijn deze klein, zoals een rijontzegging, een taakstraf of een boete. En ook al klinkt dat niet zo dramatisch, er zit ook een aantekening op je strafblad aan verbonden. Het is dus altijd verstandig om via een advocaat bij strafbeschikking verzet in te dienen.

Waarom verzet?

Ook als je het strafbare feit wel hebt begaan is het nooit verkeerd om een advocaat te bellen. Je hebt hier ten eerste recht op, maar ten tweede is het mogelijk dat de straf die jij hebt gekregen te zwaar is voor het feit waarvan je wordt beschuldigd. Dit is immers zonder tussenkomst van een rechter besloten. Een advocaat strafbeschikking kan kritisch naar je zaak kijken, kan beslissen of jouw straf realistisch is of niet en kan je vervolgens helpen om de rechtszaak te ontvangen waar je recht op hebt. Door verzet in te dienen zal een rechter naar je zaak kunnen kijken en deze kan maar zo een andere mening hebben dan de Officier van Justitie. In sommige gevallen betekent dit vrijspraak of een verlichting van de straf.

De financiële gevolgen

Misschien ben je wel bang dat de financiële gevolgen voor jou te hoog zijn en dat je je geen advocaat kunt veroorloven. Gelukkig zijn er voor dit soort situaties ook pro deo advocaten beschikbaar die je niet volledig zelf hoeft te betalen. Meestal betaal je een eigen bijdrage en de staat betaalt de rest. Soms zal je niets hoeven te betalen. De hoogte van je bijdrage is afhankelijk van je persoonlijke financiële situatie. Schakel dus een advocaat in en zet alles op alles om een aantekening op je strafblad te voorkomen.