Hoe word je boekhouder?

Als je boekhouder wilt worden en je bent een totale beginner dan kan je binnen twee jaar het basisdiploma op zak hebben. Voor mensen met al enige kennis is dit korter. Er zijn vier cursussen om te volgen, namelijk Financieel Administratief Medewerker, Basiskennis Boekhouden, Basiskennis Calculatie en daarna het
Praktijkdiploma Boekhouden. Hierna kan je meteen als boekhouder aan het werk.

De opleiding

Als je de drie opleidingen voorafgaand aan het Praktijkdiploma Boekhouden heb afgerond, ben je in staat om financiële administratie bij te houden, ken je de verschillende boekhoudprocessen en heb je rekenvaardigheden geleerd. Om meteen met het Praktijkdiploma Boekhouden beginnen, moet je wel op hetzelfde niveau zitten als de studenten die wel de drie cursussen er aan vooraf gedaan hebben. Voor het Praktijkdiploma Boekhouden staat  6 maanden en hier leer je over de financiële en administratieve processen binnen een organisatie. Denk hierbij aan kostencalculatie, financiering en bedrijfsadministratie.

De kwaliteiten van een goede boekhouder

Als boekhouder moet je een aantal kenmerken bezitten. Zo is nauwkeurigheid essentieel, je wilt geen fouten maken in financiële berekeningen. Eén foutje kan funest zijn. Je moet ook betrouwbaar zijn, je gaat immers dagelijks met gevoelige informatie om. Het is ook handig als je goed kan analyseren. Regelmatig heb je met grote hoeveelheden data te maken waar jij de informatie uit moet kunnen trekken die je nodig hebt. En als laatste moet je over goede communicatie vaardigheden beschikken. Je moet regelmatig presentaties geven of uitleg doen aan een klant of de directie. En wat je moet uitleggen is voor de niet getrainde luisteraar vaak moeilijk te begrijpen.

Carrière mogelijkheden

Als boekhouder ben je constant bezig jezelf te verbeteren en bij te blijven met het nieuws omtrent je vakgebied. Zo moet je leren over eventuele veranderingen in de sociale wetgevingen bijvoorbeeld. Ook kan je opleidingen op een hoger niveau doen en zo carrière maken. Er zijn genoeg andere soort banen waar ze de vaardigheden vragen die een boekhouder heeft opgedaan. Wil je echter in dezelfde branche blijven, dan kan je bijvoorbeeld coaching aanbieden of voor jezelf beginnen.